Sunday, January 22, 2006

APA ITU ARTIKEL 121 (1A)?

Apakah yang diperjuangkan oleh 9 orang Menteri Kabinet Pak Lah? Mari kita teliti dan fahami kegawatan tentang Artikel 121 (1A)(Sila klik pada tajuk utama untuk membaca rencana yang dimaksudkan).

Terima kasih kepada Esprit de Corps kerana telah menyediakan satu kupasan yang baik.

p.s.: Pak Lah, terbaiknya kerenyek sahaja mereka.


Sebegini.



UPDATE Pertama:
Memorandum tersebut telah ditarikbalik oleh 8 menteri yang berkenaan. Menyesal? Mengacah untuk melihat reaksi? Tersilap hantar? Tak menyangka yang pelbagai reperkussi buruk akan timbul berkait dengan isu tersebut? Sensitif?

Sedungu aku pun aku tahu bahawa perkara yang melibatkan perlembagaan perlu perbincangan serius dan mendalam; bukannya hanya menerima memo yang disediakan dan menurunkan tanda-tangan.

Ini namanya mengacah, untuk melihat reaksi. Tetapi mesej yang tersirat adalah, "Kami memegang kuasa yang besar dan jangan pandang pendapat kami lekeh dan suara kami lemah".

Ayuh, mari kita menipu lagi pilihanraya, dan mengabui mata orang-orang Melayu dengan janji-janji manis. Unibersiti. Monsoon Cup Regatta. Jambatan. Basmi kemiskinan. Islam Hadhari........... Hidup Melayu! Hidup Melayu! Hidup Melayu! Shafie yang ku cari.....

Ahh, sekarang baru aku faham sajak mu AJ. Kitalah pondan yang mengelat.

GONG XI FA CAI .......apa? Awal Muharram........? Bila?
.
.
.
.
.
Update ke-2:
Aku menarik balik blog ini. Tak sangka ianya menimbulkan reaksi yang kemungkinannya suam. Sekiranya anda telah membacanya, harap jangan simpan kandungannya dalam ingatan. Ya lupakan. Tentu senang lupa kerana mungkin anda orang Melayu.

Sekarang mari kita ramai-ramai membaca sajak zizieali atau loppies atau sinaganaga atau madah bungarampai... ah susahlah. Mari kita belajar buat kuih-muih dari Kak Has atau belajar perubatan dari Puan Dr. Roza. Betul tak Tuan Tanah?




"Ahhhh, jadi bingung aku. Sekejap nak antar, sekejap nak tarik, pah tu ada yang tak mengaku, ada pula kata tak tahu. Nasib baik aku bukan manusia."

21 comments:

sya said...

Betul.. mesej tersirat itu adalah betul. Diacah melihat reaksi "boleh ke tidak". Tahun 1969 nampak sungguh tentangan.. thn demi thn diacah utk melihat reaksi... melihat kekuatan (masih kuat ke lagik?).. melihat sejauh mana sudah kelemahan (ada ke lagi tenaga utk membantah?).

Tidak akan berhenti di sini saje.. lihat lah nanti

zizie ali said...

sesat di hujang jalan, isi petrol penuh-penuh, balik ke pangkal jalan.
terlajak perahu boleh ditarik, terlajak memo pun boleh ditarik.

Lin said...

Si Luncai terjun dengan labu-labunya,
Biarkan biarkan,
Si Luncai terjun dengan labu-labunya,
Biarkan, biarkan...
Wakil MCA jadi MP Wangsa Maju,
Biarkan, biarkan.......
Tapi dulu itu kawasan Melayu,
Biarkan, biarkan ....
Sungai Siput majoriti Melayu bagi Samy Velu,
Biarkan, biarkan....
Hak Melayu terhakis dan mula hilang teraju,
biarkan, biarkan....
biarkan, biarkan....

imachee said...

Betul kata AbangKeng tu........ Kerenyek je diorang tu idup-idup. Pak Lah ni tak abih2 dgn Mr nice guy dia. Silap hari, dia kena kerenyek....

Artikel 121 1(a) ni tak payah nak bawak gi parlimen/meeting kabinet. Lagi banyak di debatkan, lagi banyak sentimen sentimen yang dibangkitkan. Tunggu nak meletup je.

Ku Keng said...

Sya:
Mengungkap kembali kata-kata Dato' Onn, "Hubaya, hubaya, bahaya ..." Orang yang ingin berpolitik tak mau belajar sejarah politik Malaya dan Malaysia. Mereka hanya sebok dengan politik kekayaan.
zizie ali:
Tarik tali politik mesti pandai be!
Lin:
Macam biasa dengar je pantun atau lagu tu. Gua caya lu, lu caya gua.
imachee:
Selamat bertandang adik imachee. Kalau meletup bekalan cukup tak apa, ni maggi pun tarak. Ayam yang kita beli pun kena tipu, bertanda halal, tapi haram. Macam mana?

dr in the house said...

Keng,
Notice the variety of ways people call you: Tok Keng, Abang Keng, Tuan Keng, Prof Datuk Dr Keng etc hehe

Btw perasan tak sorang lagi yg masih tak tarik balik memo tu siapa? Sepanjang pengamatan saya dia ni **** totok yang teramat anti******. Never trusted him!

Wonder why the second man made that warning to people :not to do things that may weaken the PM's credibilty. This statement itself pose as a strong hint to the said weakened credibilty! Notice how our politicians are so good with reverse psychology nowadays??

Ku Keng said...

Puan Dr.:
:))
Your observtion is accurate. Peculiar of that tribe. Also of one of the senior guys among the signatories. The one that has the ugliest smile.
That was exactly my interpretation of the message. Take heed. Take heed. Hubaya, hubaya,....

Has said...

He he he what about the female bulldog heavy with costume jewelleries on her thick neck and wrists, kah, kah, kah, kah, kah.

Tuan Lawyer, tolong padamkan comment saya ini kalau Tuan rasa boleh bawa mudarat kepada saya, sebab saya ni agak terlalu sibuk sehinggalah keesokkan hari Awal Muharam.

Ku Keng said...

Has:

Komen apa? Tak perasan. Mungkin anda terlebih kopi tak?

loppiess said...

encik keng, kau pun dah tahu..samad said gelar pak lah pemimpin syahdu. ( samad said nak gurau kasar ke..he he he).

NBB said...

ekspresi muka haiwan itu seperti dia sangat keliru.

me ra nam joker said...

saintist barat kata inilah ghupa datuk nenek moyang .........mereka bukan kita he he he

usha said...

Very informative . Congrats Tuan Keng.

Masa isu ni keluar kat suratkhabar minggu lepas , saya menyampah nengok muke2 si cxxa2 'kafirun'tu.
Rasa2nye nengok gambar kat 'atas' ni lebih senang hati.

OOoo lagi satu...saya nyampah gak kat melayu islam yang 'celup'2 tu he he.

k.. said...

alahai tok keng...

gimmick?.. test market?.. mcm2 telahan yg kita buat tp setakat itu aje... confined dlm blog site ni je..plg tidak pun AJ punye skali lah... itulah bahana bila org yg bukan ahli diberi kuasa dluar bidang kuasanye.. tau tak pe.. jgn jd pemerhati saje bila luncai terjun dgn labunye..!! jgn kita jadi "NATO" i.e. No Action Talk Only..!!! For God Sake...Do something!!!

Ku Keng said...

Loppiess:
Syahdu dan nostalgik.
NBB:
Yang tak paham mana macam hewan tu pun keliru, dan kita haru. Nasib baik kita belum biru.

Semua dah OK ke?
Mere Nam Joker:
Accha, mere nam Inspekter Sab. CID chief. Kia hal heh? Bukan kita yang berketurunan begitu. Nahi, nahi.
Usha:
Haih mana pi menghilang? Walaupun dah minta dilupai, tapi, sudah berparut. Janganlah berdarah kembali.
k:
Ya ustazah K, sekurang-kurangnya blog-blog kami dah membuat sesuatu dan duatu. Nah sekarang kita menunggu ustazah sebagai keturunan Kiai Salleh untuk membuka gelanggang.

sinaganaga said...

hermmmmmmmm...
aku rasa aku suka kau.
nanti aku datang lagi.

Ku Keng said...

sinaganaga:
Ya kalau datang jangan tangan kosong. KFC pun tak apa.

Anonymous said...

Actually this is the first time i am reading your blog and if i were to guess, i'd say that you must have a legal background or something to come up with such an interesting insight on Article 121(1A). Anyway, i've studied the issues pertaining to the Moorthy or his Musim name Mohamad bin Abdullah and i feel that this issue must be tackled with utmost sensitivity for obvious reasons. For example, we must provide an avenue where Moorthy's wife, Kaliammal,can have her say, as we could see that the civil court had ruled that it cannot deal with teh issue on teh validity of teh conversion as it is within teh jurisdiction of the Syariah court... So, where is teh wife suppose to go? Who is going to hear her side of teh story? I am advocating this not so much out of concern towards the individual's right to be heard (although yes it is important) but for preserving the sanctity of Islam, so that people dont think that we do things arbitrarily. It is interesting to point out at this juncture that a syariah lawyer said that the Syariah court has an inherent power to adjudicate this matter and he further submitted that the non Muslims can have legal remedy in the syariah court on matters pertaining to conversion to Islam provided that they are willing to submit themselves to the jurisdiction of the syariah court.I dont think this contention has been tested in teh Syariah court. Wallahualam.

Ku Keng said...

Anon
BTW 'the' is spelt as such and not as 'teh'. Kah, kah. Your fingers are faster than your thoughts. If I do sound like a lawyer then you a judge. Firstly welcome aboard Anon, Ms or Mr.?

Of course I agree with you that the opinions of Esprit de Corps is not comprehensive in that it is insinuating that you (the non-Muslims) have your court and I have mine. "To you your religion and to me mine." The function of the court is to deliver justice. And justice is the right of all. Thus in matters that involve both Muslims and non-Muslims, the non-Muslims should be given equal rights to present their cases in Shariah courts. However it shall never be allowed where decisions by shariah courts could be disputed or contested in civil courts.

In the glory days of the Uthmanniah or Ottomans, the sultans provided special courts for the dhimmis. However because of the efficiency of the courts and the judgments, many dhimmis such as the Orthodox Christians, requested for their cases to be heard before shariah judges.

BTW I am not a lawyer. Are you a judge?

lentiform said...

Keng, I love that gambar kerenyek tu!

Anonymous said...

First and foremost, i am not a judge and secondly, sorry about the spelling of "the". I saw the mistakes but thought, what the heck, a person like you wouldnt be bothered with something which is so trivial. Ha ha ha. Anyway, form over substance or substance over form? Something to ponder....