Friday, January 27, 2006

Bertenang


Kejutan. Kejutan.
HAMAS memenangi 76 daripada 132 kerusi Parlimen Palestine.

Israel will not conduct any negotiation with a Palestinian government, if it includes any (members of) an armed terror organisation that calls for Israel's destruction

Ehud Olmert
Acting Israeli Prime Minister


Dan semua kuasa-kuasa besar sekarang merayu supaya HAMAS tidak lagi bertindak dengan menggunakan senjata. YA sekiranya rumah kamu dicerobohi perompak bersenjata, jangan sekali-kali bertindak dengan keras. Meskipun habis harta-harta berharga kamu telah dikebas. Dan kezaliman telah diperlakukan. Ajak mereka berunding. Ingat. Bertenang. Ajak mereka berunding. Dan marilah kita ajak Bush keluar dari Irak dan Afghanistan. Dan jangan ganggu Syria dan Iran. Mari berunding.


15 comments:

sya said...

Emmmm........ Geram tak tahu nak tulis apa? Berunding??? eiiiiiii marahnya

dr in the house said...

Bangsa Yahudi ni memang jenis bebal tak pernah ngaku kalah atau mahu beralah.

Ariel dah tenat pon nak suruh bangun. Kalau pon dia sembuh dari stroke itu, tentunya dia dalam keadaan tidak mampu memerintah negara. Macam takda orang lain!

Mujur lah kat Malaysia tak ada bangsa Yahudi! Ke ada???!!

Ku Keng said...

Kak Sya:
Hai minggu ni nasib baik ada cuti panjang, jadi boleh bertenang di rumah. Ya, sapa tak marahkan?
Puan Dr.:
Tu lah sifat mereka, suka berdolak daleh dan meminta-minta yang bukan-bukan. Sini saya rasa adalah segelintir Yahudi, tapi kalau yang berperangai seperti mereka tu semakin bertambah ramai.

Lin said...

Keng,
Saya tertarik ngan gambau yahudi tu. Sama ada mereka tak berhati perut sehingga orang nazak pun dikerah untuk menghabiskan kerja; atau tak berakal kerana meminta yang bukan-bukan; atau memang kejam kerana menganggu orang yang sedang tenat. Saya rasa ini bukan ini atau itu tapi kesemuanya antara sifat mereka yang sebenar-benarnya.

Anonymous said...

Yang penting HAMAS mesti pandai berpolitik. Jangan tertipu seperti gerakan-gerakan Islam yang lain, yang apabila berevolusi dari kultur pejuang kepada politikus, menjadi kumpulan yang tidak pandai mengatur strategi.

Yeop-Harley said...

Tuan Keng,

Teman tertarik dengan kenyataan ini:

Hamas leaders immediately took to the international — and even Israeli — airwaves to send out a moderate message.

"Don't be afraid," Ismail Haniyeh, a Hamas leader, told the BBC.

Mahmoud Zahar, another Hamas leader, said the group would extend its year-old truce if Israel reciprocates. "If not, then I think we will have no option but to protect our people and our land," he said.


yang tersiyor dalam Yahoo News! haghi ni.

usha said...

Kite tunggu & lihat bile 'Ketua' Yahudi tu 'mampuih'.Apa tindakan selanjutnye?.

Ada benar kata anonymous tu.

NBB said...

ariel tu apa jadi lepas operate hari tu? liat betul ye nyawa dia.

sinaganaga said...

Siapa RAMAS?

Anonymous said...

Tuan Keng,

Baru sekejap saya terbaca kenyataan Tuan Yang Maha Pembohong dan Pura Pura George W Bush Jr, yang memberi kata-dua kepada HAMAS, "If your platform is the destruction of Israel, it means you're not a partner in peace, and we're interested in peace."

Have you heard of the 'Committee of 300' by John Coleman? I am looking for the book as it is an expose, I was told, of the designs on the world government by the higher orders of their YAHUD movements, primarily through infiltrations into Islam and the Christian religions.

p.s. Tuan Keng, I enjoyed your blog greatly. You really have a nice way of sending messages in a subtle style.

Anonymous said...

Tuan Keng,

Ni saya ingin meyambung lagi sedikit. Bukan semua Yahud itu menyokong pembentukan negara Israel. Kalau Tuan layari website www.jewsagainstzionism.com akan tuan dapati bahawa mereka sehingga ke hari ini kuat menentang pembentukan negara Israel, dasar-dasar luar-negara USA, WTO dan pemusnahan perkampungan Arab di Israel. Mereka ini kebanyakannya dari kumpulan Askhenazis dan bukannya Yahud celup dari puak Sephardis. Sephardis ini bukan Yahud asli. Jangan sangka bahawa Yahud ini hanya berada di Timur Tengah dan Eropah, kerana di negara jiran terdekat kita di Mynmmar, ada sekumpulan puak Yahud. Di Pulau Pinang masih lagi ada Jahudi Road dan perkuburan mereka. Yahud di P Pinang kebanyakannya pendatang dari Syria.

Maaf tuan, saya mengambil ruang, kerana tajuk Yahud ni memang memanaskan darah muda saya.

= Jafar

Ku Keng said...

Lin:
Haih macam tau-tau je sifat Yahudi tu. Memang gitu ler, mereka tu.
Anon1:
Dah banyak kali gerakan Islam ditipu. Jangan husnuz-zhon dalam politik.
Yeop-Moto:
Terima kasih Yeop tentang berita tu. Terus saya bacanya di Google News.
Usha:
Sakarat yang lambat itu juga satu penyiksaan dari Allah SWT.
NBB:
Mungkin selepas maut dia akan dibawa ke Mortuary Ipoh GH. Sementara menunggu habiskan nasi ayam dulu. Lepas tu potong dia betul-betul.
sinaganaga:
Sekarang HAMAS meRAMAS kemenangan.
Anon 2 @ Jafar:
Ya saya dah baca Committee of 300 tu. Nanti saya muatkan dlm blog tapi hanya untuk 2 hari kerana selalunya site yang memuatkan buku ini akan di"bomb" oleh zionists. Akan saya beritau bila dan cepat-cepat download nanti.

Terima kasih juga tentang maklumat kewujudan Yahudi di Malaysia.

Anonymous said...

Tuan Keng,

This is a very interesting comment from one of the blogsites that I visited.

Welcome To Democracy:

Given the happenings in Palestine this week , one can certainly see the merit of Winston Churchill's complaint that democracy is the worst form of government........but then return to his caveat -- except for all the others.

Clearly the Palestinian people have spoken. The question is.......why? Why did they remove the party that had ruled them for, in essence, four decades, and settle on Hamas, who nobody likes?

Many have tried to make of this some sort of swipe against the United States, saying that this is retaliation for our actions in the Mideast. Some have said this is the Palestinians' way of striking back at Israel.

I maintain that what this represents is the final collection on the bill for Yasser Arafat's death....or, more precisely, the immense corruption of Fatah that he created, furthered, and exploited for the enrichment of himself and his cronies. Meanwhile, Hamas was making a name for itself by feeding the poor, providing education, and giving social services to areas that were sent hundreds of millions of dollars in aid annually, but who never saw a dime of it.

Fatah collapsed because its members put themselves and their ideologies ahead of the Palestinian people. It remains to be seen whether Hamas will learn from that mistake -- and if this is a sea change, or merely a temporary shift in tides.

http://northdallasthirty.blogspot.com/

Anonymous said...

Just to add to existence of Yahuds in other part of the world..........

There are many of them in a small city called Cochin, India.....Many jewish synagogues

Possible that they are stationed near "port"s or capes like Cape of Good Hope in South Africa.
They can be identified easily from their name and shape of their nose......

there s an old arab saying on yahud which reads:

You can eat in yahuds house (they dont eat pork) but you can't sleep in their house....worry you will not wake up forever..

Ku Keng said...

Anon 3:
Obviously yes, one of the factors for the downfall of Fatah is corruption. Hopefully the new government can exercise better governance.
Anon 4:
That is right the presence of the jews in India. India majors in diamond cutting. And this is a Jewish-controlled business.