Thursday, March 02, 2006

logik yang tak logik

Berdasarkan kepada logik Negara, jangan menyusahkan diri sendiri. Maka:

  1. Berg, kamu mesti kawin empat sekaligus. Jangan satu dan satu dan satu dan satu. Menyusahkan. (Sayuti, kamu tak layak kerana kamu dah berkahwin).
  2. NBB minta pada zee bozz kenaikan gaji dan elaun untuk tiga atau empat tahun sekaligus. Usah minta untuk tahun ke tahun.
  3. DITH, kalau ada pasyien yang sakit kronik jangan caj dia untuk setiap kali lawatan dan rawatan. Caj terus untuk setahun atau paling baik tiga tahun. Beres.

Berg, jangan lupa minta diskaun untuk wang hantaran. Dan NBB dan DITH, jangan lupa bagi diskaun untuk bayaran berganda itu.

Apa? Anda katakan ini cadangan orang gila? Aku tak gila berdasarkan kepada rasional untuk kenaikkan minyak oleh kabinet Malaysia baru-baru ini.


THAT FUEL PRICE HIKE:

The net reason
Azura Abas

KUALA LUMPUR, Wed.
------------------------
The Government tonight offered the stoutest defence yet for its decision to raise petrol and diesel prices by 30 sen per litre.

On the rationale for raising fuel prices by 30 sen and not 10 sen or 12 sen as before, he said: "Last year, we raised the retail price of petrol, diesel and LPG three times."

Collectively, he noted, these three increases amounted to 45 sen.

"Which is better? Raising it three times or only once?"

He said there was no reason for traders to increase the prices of goods and services.

Mengikut stail A Jones, "hahahahaha hahahahaakuhahaha haahahasungguhhahaha hahahahageli hahahaha hahahahaha hahahahahatihaha mengikutihahaha hahahahahaha hahahalogikhahayang hahahahaha hahahahahahbegituhaha hahahatakhaha hahahahahahalogik. Hahahahahaha hahaha"

Inilah namanya logik Phua Chu Kang atau juga logik Mr. Bean. Yeop, kalau orang asyeli kawan deme tu mereka guna logik lebih hebat kan?

"Everything faded into mist. The past was erased, the erasure was forgotten, the lie became the truth." - George Orwell, 1984

16 comments:

Sayuti said...

ish, tak layak la pulak. baru nak terasa itu cadangan yang bernas.

yang kawen 3 sekaligus itulah.

haha.

crimsonskye said...

Ni bukan lagi nak menegakkan benang yang basah, memang dah tak ada benang pon. tapi masih nak tunjukkan benang.

dr in the house said...

Keng, kawe nok caj lebih sket pon tak sampai hati, apa lagi nok caj satahon sekaligos! Ish ada ke! Tak lojik, tak lojik!

Dulu 50 rial, dapatlah 3/4 tangki!. Sekarang, jarum meter macam malas jek nak naik...sedih sedih!.

So, does this mean that there wont be anymore hike for the rest of the term???

I DOUBT IT!!!

kenakelayan said...

Ayat power: 'the stoutest defence yet'.

:D

'And the Wolf huffed and puffed and he huffed and puffed and he huffed and puffed and blew down the house made of straw'.

The End.

Pak Malau said...

Abraham Lincoln said, "You can cheat some of the people some of the time but not all the people all the time".

Dan mengikut kaedah yang disampaikan oleh junjungan kita Muhammad sollahu 'alaihi wassalam, NEVER EVER CHEAT.

Sayuti said...

sebenarnya saya ada pandangan yang berbeza tentang isu ini. mungkin kalau free petang nanti, saya tulislah.

usha said...

Tuan,

Jom kite join perhimpunan kat depan masjid KLCC ari ni..

bergen said...

Sir Keng, this is a follow up on the water/amonia issue. Have you read the Star today? Some guy with authority on this thing says, the foul smelling water coming out of the tap the other day was actually the result of an overflow of oxidation ponds and other stuff getting into the water system. Nope, he didn't mention no damned thing about amonia. Told ya you can't trust anyone these days.

I like this idea of kawin 4. I've always wanted to do that to carry the tradition Uncle has blazed the way. In his lifetime he had 16 wives altogether, 4 at any given time. Thought I should carry on the good work.

NBB said...

bab kenaikan gaji untuk 3,4 tahun sekaligus itu idea menarik. saya sangat bersetuju 400%.

tapi idea kawin 4 sekaligus dan mengenakan bayaran 2,3 tahun sekaligus tu sangat tidak bersetuju 500%.

kenakelayan said...

Saya rasa saya tahu kenapa saudara Sayuti ada pandangan berbeza tentang ini. April Showers.. :)

Mc_Kay said...

objection to all of d above tok!!! irrelevant...! pure capitalist! dont let d bull shit on ur face..!! no more craps! we want justice! justice 4 all!

housewife said...

Tuan Keng
Sblm harga minyak naik, harga bawang = RM2.80/kilo.Lepas harga minyak naik 30sen/liter, harga bawang = RM4.80/kilo.Memang tak logik.
Tapi MALAYSIA BOLEH!!!!kan..?..kan?

maklang said...

Okayle tu naik 30 sen sekali..... Kalau dia yang naik kereta memahal tu belanja berhemah le tu... Duit rakyat habis kena kobeh....Nilah dia cakap tak serupa bikin... Eh Keng not u tau... Orang yang cakap kat TV satu malam tu sampai habis semua channel dia kontrol!!!!

Ku Keng said...

Sayuti: :))

Crimson kalau dah tak berbenang langsung maka dah jadi obscene. Memalukan.

Puan Dr.:I also doubt it.

Kenakelayan:The 'stoutest' defence. Yes just because he is also the Defense Minister. Budding PM!

Pak Malau: Haih. Speaking jugak orang tua ni. That is right Sir,never ever to cheat.

Sayuti: we are all waiting.

usha: tak dan nak pergi. Jadi apa yang berlaku?

Berg:Yes it is all in today's Malay Mail. And why cheat us?

Good idea Berg. Make your uncle proud. Was he also from Dungun?

NBB: Saya setuju dengan kedua-dua jawapan.

Kenakelayan: Ya I can suspect. But let us warn you Sayuti. Don't tell us of any restricted information that would be privy to you. Otherwise I would be an accomplice to leakages of secret information.

Mc_Kay:I am with you Mek.

Housewife:Ah finally a message from a housewife. How come Sayuti, you did not raise this issue? The increase is what they termed as compounded multiplier impact. It is guided by the gut feelings of the sellers.

Maklang:Memang cakap tak serupa bikin. We need to use the NGOs to champion these issues. As for TV, cos of that I have not watch TV since last 5 years. And I have not missed anything.

SaudagarMinyak said...

Pasal ini minyak, ana ada lihat dekat pasar keramat - itu banner cakap, "KENAPA NAIK 30 SEN TAK NAIK RM3? Kami tetap sokong ** walaupun kami kebulur"...tuuuu diiaaa...

Sayuti said...

Tuan keng, i've considered that. nanti saya tulis penjelasan lagi. skang ni saya sangat2 lah sibuk. waktu break sempat jenguk2 blog orang lain je. blog sendiri blom lagi.