Tuesday, March 14, 2006

CoNGaK

30 comments:

Has said...

No motive other than wanting to register my new icon here, keh, keh, keh. Mr. Keng, I see that you are still plagued by identity crisis.

loppiess said...

keng, naiklah berapa pun, rakyat setuju..setuju kepala ho*** dia.

has, lawo benor pulak gambor tu.

Anonymous said...

Ni lah masalah ambo. Minyak naik, harga barang naik, semo naik tapi gaji tak naik2, company nak tutup. Nok buat lagu mano ni Keng?

sya said...

Semuanya naik... gaji gak yg tak naik naik... apo nak dikato

kerabat said...

Tu lah dulu suruh ngaji ekonomi tak nak..tengok la ni nak congak pun tak reti2. Kesian cikgu tu dah botak beruban dah ngajor anak2 murid yang bebal bebenor..

Harga minyak naik not equal to harga roti canai & roti puri naik...(PS..ye ke?)

wafa said...

Amazing, I did not know that Albert Einstein (looks like him) can write in BM.

Madah_berhelah said...

Bole ke Tuan Keng tolong mintakan bonus untuk kami pekerja2 kat sini. Sekurang2nye dapat membantu dalam perbelanjaan harian yang makin meningkat. Tak gitu Tuan Keng?

Ikelah said...

naik uban einstein dok congak budget. kena refer pada psy.

bunga rampai said...

Yang turun hanya hujan, dan bila hujan melimpah ruah, sering saja saya congak-congak adakah banjir akan melanda lagi tempat tinggal saya :(

Ermm ... saya kira misai einstein tu ada iras misai Keng :))

gitartong said...

hihihi.. gitartong baru naik gaji. naik tiga posen jugak. alhamdulillah..

Ku Keng said...

Kak Has:Tertib terning, molek jurruh. Hor, ni baru ya. Sekali imbah macang rajing keleh.

I am honored that each time you change your avatar, I am the first (I presume)to sight it. I personally will settle with this Groucho spectacle.

Lope:Setuju dan akur. Macam orang Jawa, tunggu perintah.

Anon:Kalu company nak tutup, buka bisnes jual minyak. Lumayan beb.

Sya:Tak ado kato kato nak dikato dah.

Kerabat:Gas pun dah mula naik harga. Tadi mak cik jual goreng pisang dah mula bersungut kerana kos pengangkutan pisang dari Sabak Bernam ke KL dah bertambah.

Wafa: sebenornya Einstein tu berasal dari Kampung Ladang, Kuala Terengganu. Sebelah pasar. Cuba tanya Kak Has.

Madah Berhelah:Bos you kata bonus tahun ni dia buat subsidi ke rumah anak yatim. Pahala you!

Ikelah:Pada Einstein tak jadi masalah kerana dia berbasikal.

Rampai:Bila air hujan melimpah lagi parah, kerana kereta tenggelam.

Itu kata AJ macam misai Dato.

Gitar:Wah syukur. jangan dibayar dengan sen merah cukup.

NBB said...

lagi satu benda nak naik: darah naik!

dr in the house said...

Has-
:)) You are insidiously projecting your good self. I echo Keng, "nampok juruh..."

Keng- Dari Keldai melalak tukar ke topeng masquarade tukar ke Einstein. Pah ni gapo pulok???

p.s. mana batik jawa?

Sayuti said...

saya tak dapat tgk gambar itu. tapi, dari komen2 yang ada, saya rasa ada kaitan dengan kenaikan harga minyak.

dan tuan keng tentu sudah maklum dengan pendirian saya tentang isu ini.

dan yang mintak naik gaji, produktiviti anda mestilah naik juga.

kalau naik darah, amik air semayang.

Ku Keng said...

NBB: Banyak yang marah. Saya terbaca berita di Taiping ada biawak yang bunuh diri. Hai sampai reptilia pun terasa?

Puan Dr: Lupa nak tanya Kah Has, tu gambar sewaktu upacara apa? Dan bukan Einstein, tapi Groucho Marx.

p.s. Tolong antar address ke personal mail saya (ada dalam blog Puan yang satu lagi). Ada juga Atlas untuk Ikelah.

Sayuti: I understand your stand on the issue. What I am emphasising is its inflationary impact. Do you realise that the Central Bank (Bank Negara) has raised the Overnight Policy Rate (OPR) which is the benchmark lending rate by 25 basis point, just before the oil price was increased? This is the second OPR increase within a period of less than 6 months. And adjustments to OPR are made in order to make it in tandem with rate of inflation. And it is anticipated that another OPR increase is imminent by June this year. What does it mean? Inflation of course! So where are heading to? The chain effect of any increase in the cost of energy need to be evaluated in detail.

I am not debating the strong and bold stand to cut subsidies by the government, but likewise, the public must be compensated in other ways. Less taxes for example, discourage car usages in CBDs for single occupants, etc., etc. And the public at large is wanting transparency in spending. Why declare that it will be used for improving transportation needs only when hue and cry are raised. As taxpayers, we have a right to seek clarifications and demand transparencies. The government too is obliged to practise governance. This is not my call but the call of the day under WTO Agreement. To which Malaysia is a signatory.

kerabat said...

Tu dia..tuan Keng dah keluaq dah cakap panjang lebaq dia. Naik darah nuh?

A.Z. Haida said...

obviously some of interesting lessons in economic could be found not in the main blog entry, but among the comments made.

keng - well said.

kunci hilang said...

Lawa tulisan tu.
Tentang naik ni, semoga taraf hidup pun naik sama.

Sayuti said...

Tuan Keng,

i agree totally with the first para because of the technical jargons used, and i trust you know what you are saying. honestly, i'm not confident whether i understand it correctly, but you can assess my understanding with this comment.

inflation is something we cannot avoid. we can control it, but up to a certain level. people keep on reproducing. demands of goods and products are increasing. supplies and resources are limited.

i never disagree with the call for transparency. but, there is also a limit to transparency. you cannot expect the goverment to tell you everything. something are better left unsaid for the greater good of the majority.

i agree too that people must be compensated in other way, but we must also take note that government doesn't have a bottomless well of resources.

we have to have good faith and trust them to do their work profesionally and with integrity. nothing will happen if we keep on criticizing emotionally without thinking rationally.

try and look at them as one of us, as they are one of us. they have relatives, friends, associates, at all level. yet, we are too shrouded with political haze that we failed to see all this.

bad apples are everywhere. we cannot expect everything to be perfect, while we ourselves are not perfect.

thats what i'm trying to say all this while with regards to this issue and any issue with regards to all.

wallahualam.

blackpurple said...

Ada satu jer yang turun kot. Bila semua barang dah naik..... masing2 kena ikat perut.... 'penyeksaan' naik pengangkutan awam tu satu exercise jugak.....so, perut jadi turun.....hehehe....

Pegawai Khalwat said...

e = mc2 < ini sepatutnya kuasa dua.

atau pun;

minyak naik = alamak!!!

entahlah, matematik aku dapat 8. Nombor kesukaan Naga.

wafa said...

Betul kata blackpurple:

Kalau nak pikir positip pasai harga minyak naik nie...

Exercise!!

Malaysian public akan jadi makin sihat. Kita kenalah turunkan nama negara dari carta sebagai % penduduk yang paling tertinggi menghidap penyakit kencing manis di dunia.

Malaysia Boleh!!!

Baru teringat... Dato Robert Kuok adalah orang terkaya di malaysia..........Taukeh Gula

Minyak dah naik,,,,,,,
1. park kereta jauh2...tak nak pusing2 cari parking....membazir minyak u!

2. Jalan kaki, naik commuter / Lrt / Putra/ Monorail / Star / apa lagi bintang , bulan dsbnya. kalau lah ada..mcm tempat saya cuma ada bas Leng Seng dan Tong Foong yang menunggu masa.......terpaksa lah bawak jugak kereta.

Yeop-Harley said...

Ayah Keng

Tok Batin said according to his Bible (Matahari dan Bulan atas Gunung Ganang)the price of the petrol should't be increased if our Ringgit is strong againts the Greenback..because the crude oil traded in US Dollar.

Ada logik jugak kitab tu...dia belum cerita pasal OPR lagi..:))

dr in the house said...

Keng,

Tun Mahathir kata, kalau kita peg semula ringgit mcm dulu, harus harga minyak tak naik teruk macam sekarang.

Betul ke?

*I dont know coz I am no economist*

anak saudara MIA said...

this is too cute!

Has said...

Mr Keng, so subsidi minyak banyak diberi ke perusaha pengangkutan, orang bahagian pendalaman dan nelayan. Pi Mai Tang Tu juga, juit yang dijimatkan dari kenaikan harga minyak digunakan untuk subsidi itu. Akhirnya orang klas pertengahan dan bawah atasan yang paling terasa siksa. Pula tu, orang dalam golongan ini yang membayar banyak duit cukai. Orang dalam golongan ini juga ramai anak, tengok saing2 ler, average 6 orang. My sympathy. I OK, depa nak buat apa pong ikut depa ler, depa akan tanggong semua tu.

Fasal gambar tu, memang ler juruh benor I ni, seju'ruh nama yang diberi oleh ayahanda. Gambar itu di trimkan dari gambar semasa bergambar dengan kakitangan akademik dan pemeriksa luar, terasa juga nak masukkan kesemua sebab pemeriksa luar handsome macam film star Hong Kong, memang dari Hong Kong, tapi kena jaga etika blogging la. Gambar di beri dalam profil untuk menentukan keikhlasan terjamin, sebab kalau tak tak ada accountability, kalau dok menyamar dan pada masa yang sama ego dikenyangkan dengan popularity blog sebab ramai orang datang, tuh siapa2 pun boleh buat. Mesti berani. Kalau nak menyamar, baik jangan masuk ruangan comment. Kan?

Ku Keng said...

Kerabat:bukan naik darah, tapi seronok bila berbincang isu semasa.

AZ: Itu sebabnya pelajaran dicungkil sewaktu bertanya dan bukan sewaktu mendengar syarahan atau ceramah.

Kunci: lain kali buat kunci spare, jadi kalau hilang tak jadi masalah. Semoga doa itu dikabulkan.

Sayuti: seronok bertukar pendapat dengan Sayuti. BTW kamu ni mesti orang Banjar kerana ini nama kegemaran orang-orang Banjar. Betul tak?

Ya, ada betulnya dan ada taknya. Tapi sekarang ketelusan dah terserlah kan? Dan sememangnya tak semua boleh didedahkan, Kerajaan pun ada auratnya.

blackpurple: sememangnya betul, orang-orang Malaysia kurang menggunakan kaki. Tapi ini silap perancang bandar juga. Our streets are not pedestrian friendly.

PegawaiKhalwat: 'alamak' tu ekspresi orang yang ditangkap berkhalwat.

wafa:Bas Len Seng? Hai ini sekampung! Bebenornya, kita harus dan mungkin dah wajib untuk memikirkan bagaimana untuk menjimatkan alat pembakar.

Yeop: Yang US paling marah adalah cadangan Iran untuk membuka bursa minyak yang berurusniaga dalam Euro.

Puan Dr.:current exchange of Ringgit to Dollar, makes it cheaper to buy oil. So the given logic is not too true. The issue is depegging opens us to risk of having to pay more if Ringgit weakens against the Dollar. Oil price is going up due to several factors, including the weakening US Dollar, the Venezualan stand on oil, the Iranian issue, etc.

MIA:Only that? Where have you been?

Kak Has:Tak terkata kerana semuanya benor. Kenapa hari ni guna "depa"?

Sayuti said...

saya lagi seronok belajar dari orang yang lebih berpengalaman dan berpengetahuan serta lebih dulu makan garam. kadang2, takut juga kalau terlanggar tatasusila.

banjar? hahaha. rasa2nya takde. moyang sebelah ayah datang dari Tanah Besar China, moyang sebelah mak keturunan Cik Siti Wan Kembang.

Kak Has, i second your opinion on the 2nd para. 1st para, no komen lg.

crimsonskye said...

formula einstein
formula naik minyak
lepas ni formula tarif elektrik pulak

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » » »