Saturday, October 18, 2008

Api dari Riba

Entri ini untukmu, Bergen:Sehingga kini, bara-bara dari api yang membakar hutang-lapuk sub-primes iaitu hutang-hutang dari pembiayaan bertaraf rendah di USA masih menyala-nyala. Apa yang hanya dua bulan dulu disangka sebagai hanya bara-bara kecil rupanya membakar dalam sekam dan telah merebak dengan kuat sehingga melarat ke benua Eropah dan mengakibatkan antaranya Iceland menjadi bankrap. Begitulah padahnya. Bank-bank ternama hancur. Hancur sehingga tiada ada yang dapat diselamatkan.

Banyak yang bertanyakan kepada saya tentang gejala ini. Jawapan yang saya beri hanya satu. "Ini adalah peperangan yang kita sudah diamarankan." Dalam surah al Baqarah, Allah SWT telah berfirman keras tentang dosa riba atau interest; dan mengamarankan lagi bahawa peperangan akan diistiharkan atas sesiapa yang mengamalkan riba, oleh Allah dan Rasul-NYA. Perkataan yang digunakan adalah PEPERANGAN dan bukannya yang lebih ringan dari itu.

Rasululullahi sollahu 'alaihi wassalam pula bersabda bahawa pada akhir zaman, "pengamalan riba akan berleluasa dan melekat pada masyarakat umpama debu-debu yang melekat pada pakaian. Halus dan mendalam." Dan sabda beliau lagi, "Sekecil-kecil dosa riba adalah umpama seseorang yang berzina dengan ibunya sendiri."

Kini kesan-kesan dari malapetaka ini sudah merebak ke negara-negara lain. Lambat laun tidak akan bernilailah kertas-kertas yang dipanggil wang. Fiat currencies yang bernilaikan kepada janji. Berapakah nilai kerajaan Iceland? Negatif. Rendah dari kosong. Arahan perdana menterinya kepada rakyatnya, "Pergilah kelaut untuk menjadi nelayan." Apa pula kelak nasihat PM kita (sesiapa saja) kepada kita sebelum Malaysia tenggelam ke tahap recessi?

Dan saya terpanggil pula untuk mengingatkan tentang banyak hadith-hadith fi alamatis sa'ah iaitu tanda-tanda akhir zaman dari kitab Mishkatul Masabih, yang menceritakan tentang Dajjal yang akan datang untuk membawa kekayaan kepada penduduk dunia, untuk mengeluarkan mereka dari kesusahan yang diakibahkan dari kepapaan.

Ya Allah lindungikanlah kami dari fitnah al Masihid-Dajjal.


Nota: Apa pula komen dari Ordinary Superhero?
8 comments:

abdullahjones said...

:)

dith said...

Kebetulan atau mungkin peringatan, minggu ni saya asyik terdengar/ baca hal riba'.

Tiga golongan orang yang Allah swt istihar perang:

1)orang yang menghina org miskin
2)orang yang menghina para ulama'
3)orang yang mengamal riba'

Nau'zubillah!

Bunga Rampai said...

Salam Bro Keng,

Terima kasih banyak-banyak entri ini.

Pa'chik said...

tu la... wak bende tuhang laghang.. padang ngang muke la... dok chakak pesang... jangang ghebo, jangang ghebo... tapi oghang dak mboh dengor... oghang takuk susoh lagi pade api nrake... huhuhu...

Ibnurashidi said...

Bila riba jadi mainan..segalanya dirasakan halal..asal ada permit sumanya jalan..hanya memikir permit dunia. permit akhirat tidak dikira..aduhai ummat..

PENDEKAR said...

Allah mengharamkan riba menyuburkan sedekah......

bergen said...

Ku,

A lot of people have explained how this came about - I believe a simplified explanation by Che Det in his blog was good as gold for a simpleton like me to understand.

Now that it has been proven that the system has failed us completely, will we see the emergence of Islamic financial system coming to play its role as the best option for everyone?

Pegawai Khalwat said...

Laki bini beriba - OK!
Hutang beriba - tak OK!

Tapi sekarang ni, orang macam dah tak peduli pasal riba.

Adakalanya bila kawan nak pinjam duit pun nak kenakan riba (walau dalam keadaan bergurau).